Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nappali szinten a falfűtés nem jöhetett szóba. Ikerház lévén a szomszéd felöli – egyébként falfűtésre kiválóan alkalmas mert ajtótlan/ablaktalan – falra nem volt érdemes falfűtést szerelni, hiszen az már eleve a legmelegebb fal. A külső falakra - ahová pedig javasolt - a nyílászárók és a konyhabútor miatt nem volt értelme, annyira kis szabad felület maradt.
 
Így került az egész földszintre padlófűtés. Úsztatott, alulról 10 cm-es préselt szigeteléssel ellátott aljzatba, 16-os diffúziómentes 5 rétegű alu/műanyag csővel, műanyag bilinccsel acélhálóba rakva. A piskóta sajnos megfizethetetlenül drága, és annyival nem jobb, hacsak nem nagyon béna a szerelő. Vagy ha magunk rakjuk, akkor is megérheti.
Mivel a fürdőszobáknak nagyobb hőigényük van (24 C-ra kell méretezni), a tripla komfortból dupla komfort pedig a modern életszervezési trendeknek megfelelően az emeletre került, ezért egy kör padlófűtés felment az emeletre is, méghozzá a lenti elosztóból, hogy áramlástechnikailag kettéválasszuk az elérő csőátmérőket a gerinchálózaton. Így viszont a fentre extraként be kellett rakni egy plusz automata légtelenítőt, ami még épp elfért a fenti elosztó szekrényben.
 
Összesen 6, közel egyforma hosszúságú, 90 méteres (+-10m) padlófűtési kör készült, így nem kellett körönkénti áramlásmérőt az osztóba rakni. Aki mégis szeretne, mert érdemes, elértő körhosszoknál meg egyenesen kötelező, ne vegye meg a kész áramlásmérős osztót, mert horror drága. Elég a külön megvásárolható áramlásmérőket beszereltetni, úgy jóval olcsóbb. Legvégső esetben pedig pár hetes próbafűtés alatt készre beállíthatóak a körök „kézrátételes iterációval” is. Csak egyszer kell jól beállítani.
 

Lehet az osztóba termosztátos és termosztáttal vezérelhető szelepet is rakni. De szerintem a padlófűtés mellett, annak tehetetlensége miatt, nincs sok értelme a körönkénti, azaz helyiségenkénti hőmérsékletszabályozásnak. Az ilyen osztók egyébként is egy vagyonba kerülnek, és spórolni a fűtéssel nem azon kell, hogy „ha épp nem vagyok a konyhában, akkor ott ne menjen a fűtés”. Ez a koncepció talán a radiátoros fűtésnél működhet, vagy egy 100 szobás kastélyban, de nem egy állandóan lakott átlagos családi házban. Ez persze csak az én véleményem.

A 6 darab közel 100 méteres kör – ennél hosszabb köröket áramlástanilag 16-os csővel állítólag nem nagyon javallt fektetni, mert túl nagy lesz az ellenállás és a tehetetlenség - fedte le a 80 m2-ert, jellemzően 15*15-ös, az ajtóknál (bejárati és terasz) és a fürdőkben kicsit sűrűbb, duplex módszerrel fektetett csőrendszerrel. A duplex - dupla csigavonal - állítólag egyenletesebb hő eloszlást eredményez, mert az előremenő és a visszajövő vizek végig egymás mellett futva kiegyenlítik a hő különbséget. Máshogy ma már nem is nagyon fektetnek

 

A mappában található képek előnézete Kiegészítő ábrák